Zeman jednal v příkrém rozporu s naší politikou a neměl mandát, kritizuje Sobotka slova o Krymu

ČTK

abe

Prezident Miloš Zeman dnes pobouřil mnohé světové politiky. Na Parlamentním shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku prohlásil, že anexe Krymu je hotová věc a Rusko by mohlo Ukrajině obsazení poloostrova kompenzovat. Po jeho vystoupení se strhla lavina kritiky od ukrajinských politiků i expertů. K události se pozvolna začínají vyjadřovat i čeští politici. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Zeman neměl ke svému projevu, ve kterém se dotkl i případného odpuštění protiruských sankcí, mandát vlády a jeho výroky jsou v příkrém rozporu se zahraniční politikou ČR.

„Česko hájí respektování mezinárodního práva. Sankce EU proti Rusku jsou svázané s plněním dohod z Minsku, bez naplnění těchto dohod je nelze rušit," sdělil na svém twitterovém účtu Sobotka.

Za zachování sankcí do doby, než budou splněny minské dohody, se dnes postavil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zemanovy výroky podle něj nejsou v souladu s tím, co Česko prosazuje na mezinárodních fórech. „K tomu, co se stalo s Krymem, ale i na Donbasu, nemůžeme zůstat lhostejní. Změny hranic států a porušování mezinárodních dohod je něco, k čemu nemůžeme mlčet," doplnil.

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde.

Podle místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky (za ANO) překračuje Zeman své kompetence a jeho projevem by se měla zabývat vláda. „Po vystoupení Zemana v RE (Radě Evropy) bych očekával, že každá státotvorná politická strana i hnutí musejí vyzvat své voliče, nevolit v lednu Zemana," doplnil.

Zeman si za slova o Krymu vyslechl, že je darebák a alkoholik. Nelze ho brát vážně, shodují se experti

sinfin.digital