Zeman pod tlakem kvůli článku o „vděku za sovětskou invazi“. Zcela ponižující, musí se ozvat, zní z Česka

ČTK

lup

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce, aby se na jednáních prezidenta Miloše Zemana v Rusku mluvilo o informacích k srpnu 1968, které se před návštěvou českého prezidenta objevily na webu ruské armádní televize Zvezda. Ta článek uvedla slovy o tom, že československo mělo být za sovětskou invazi v roce 1968 vděčné. Šéf české diplomacie se nejprve ohradil proti materiálu, který web zveřejnil, později doplnil, že jeho reakce je oficiálním stanoviskem a že o něm informoval i doprovod prezidenta. Zeman je článkem údajně rozhořčený a hodlá se ohradit.

"Odsoudil jsem článek z titulu své funkce ministra zahraničí a informoval jsem doprovod p.prezidenta, aby toto téma zvedli při jednáních v RF," uvedl Zaorálek v diskusi, která se vedla pod původním stanoviskem k článku. Uživatelé twitteru ministra vyzývali, aby na informace reagoval oficiální cestou, například předvoláním ruského velvyslance v ČR. Zaorálek podotkl, že ruský ambasador je v Rusku společně s prezidentem Zemanem.

Důrazně se proti článku ohradil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Výroky serveru označil za hrubě lživé. "Za obzvlášť politováníhodné považuji, že k tomu dochází při návštěvě naší hlavy státu v RF," dodal Stropnický.

Kdo by přijal euro a kdo nejmenoval Babiše premiérem. Názory prezidentských kandidátů přehledně

sinfin.digital