Zemanovi škodí Ovčáček. Mezi favority voleb ale stále patří, říká politolog

Zatímco premiér Bohuslav Sobotka věří, že po příštích prezidentských volbách bude mít Česká republika jinou hlavu státu, podle politologa Pavla Šaradína je na seriózní prognózy ještě přeci jenom brzo. Zemana označuje za jednoho z favoritů prezidentských voleb. „Šanci na znovuzvolení má. Nicméně přijde o středové voliče, což mu ve druhém kole může ublížit. Zatím vidím nejvážnějšího soupeře v Jiřím Drahošovi. Ale kampaň ještě nezačala,“ vysvětluje politolog. Podle premiéra Zeman v minulých volbách získal podporu, protože se sám prezentoval jako outsider. „A protože lidé nevěděli, co je čeká,“ dodal. Šaradín přitom nepochybuje, že Zeman svůj hlavní závazek, tedy že bude prezidentem všech občanů, nesplnil. „Jeho výkon úřadu komplikoval prezidentův mluvčí, zejména zjednodušováním problémů a situace. To mu, myslím, velmi uškodilo,“ vysvětlil politolog v rozhovoru pro INFO.CZ.

Sobotka vyjádřil v rozhovoru pro rakouský deník přesvědčení, že Zemanova porážka přinese také proměnu politické kultury na Hradě. „Věřím, že po příštích prezidentských volbách budeme mít jinou hlavu státu. A pak se kultura na Hradě změní,“ uvedl premiér. Pro deník Právo pak doplnil, že to, co česká veřejnost sleduje dnes na Hradě, je jedna velká ostuda. Šaradín bere Zemana přece jen alespoň zčásti na milost. „Prezident musel definovat nově svůj úřad, a to vzhledem k prvnímu funkčnímu období přímo voleného prezidenta,“ zdůrazňuje v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ politolog.

Profily prezidentských kandidátů si můžete prohlédnout zde.

Podle něj se Zeman snažil o maximalizaci toho, co mu česká Ústava a vláda - jakožto druhá část výkonné moci - umožňují. „Samotné hodnocení je problematické, protože bychom se museli zabývat zahraniční politikou, vystupováním, politickým programem, vztahem k Ústavě atd.,“ dodal politolog. Pokud jde o srovnání s jeho předchůdci v úřadě, tedy s Václavem Havlem a Václavem Klausem, ani tady se Šaradín nechce pouštět do unáhlených závěrů.

Chci krále Miloše. Je absolutně zdravý a prosil mě, abych za něj kandidoval, říká Ringo Čech

sinfin.digital