140 tisíc za pár hodin práce? Poslanci, kteří se vzdají mandátu, nepřijdou o první plat ani odstupné

Blesk.cz

Za pár hodin v práci odměna 142 tisíc? Tak to je možné asi jen ve Sněmovně. Noví poslanci, kteří jsou zároveň hejtmany a mandátu se proto vzdají, získají totiž první plat 71 tisíc a stejně vysoké odstupné. Za sebou přitom mají zatím jen složení poslaneckého slibu a debatu o složení výborů. Proč teď do Sněmovny vůbec nastoupili, když už předem avizovali, že se funkce poslance vzdají? 

Odchod z Poslanecké sněmovny ohlásili ještě před konáním ustavující schůze. Přesto se prvního zasedání poslanců zúčastnili. Řeč je o hejtmanovi libereckého kraje Martinu Půtovi (STAN) a šéfce Středočeského kraje Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO).

Rezignace po zvolení předsedy Sněmovny 

„Během pár dní poslankyní nebudu, rozhodla jsem se mandát nepřijmout, přestože jsem dostala obrovskou podporu. Důvodem je to, že kraj je pro mě priorita,“ řekla hejtmanka na konci října na Žofínském fóru věnovaném cestovnímu ruchu ve Středočeském kraji.

Od té doby ovšem uplynuly už tři týdny a Jermanová i přesto poslankyní je a v pondělí řekla na ustavující schůzi „slibuji“, čímž mandát přijala.

sinfin.digital