ANO může vládnout s ODS. Opoziční smlouvu v roce 1998 taky nikdo nečekal, říká Dominik Feri

Dominik Feri na sebe poutá pozornost především mladých lidí už několik let. Komunální politik TOP 09 se letos rozhodl kandidovat také do Poslanecké sněmovny. Spolehnout se ale musí na kroužkování, kandiduje totiž na pražské kandidátce své strany z posledního místa. Také on si myslí, že letošní volby rozhodnou o charakteru naší země a o jejím zahraničně-politickém směřování. Nevylučuje přitom vznik koalice Andreje Babiše s ODS. „Ta strana má s něčím podobným ostatně už své zkušenosti: v roce 1998 taky před volbami nikdo nečekal, že vznikne něco jako opoziční smlouva,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ Feri.

Mladí lidé se u nás o politiku příliš nezajímají, natož aby se v ní angažovali. Jak se přihodí mladému člověku, že se octne v politice, navíc v barvách konzervativní strany?

Nemyslím si, že by mladí lidé měli něco jako přirozený odpor k politice. Politiku jsem nějakým způsobem vnímal, už když jsem byl malý, postupem času jsem začal být občansky aktivní v Teplicích. Podílel jsem se na organizaci kulturních akcí, koncertů, diskusí. Od nich byl už k politice jen malinkatý krůček.

Faktem je, že mladých lidí, kteří si umí představit, že by se jednou stali politiky, je velmi málo. Doložit to lze i na výstupech ze sociologických šetření. Pokud se nepletu, ve věkové kategorii do 24 let je to asi jen dvacet procent kluků a dvanáct procent holek. Mimo jiné to dokazuje, že malý počet žen v politice má hlubší kořeny. Zároveň z toho plyne, že neplatí nějaký paušální odpor k politice u všech mladých lidí.

A proč tedy TOP 09?

Jsem z pravicové rodiny. A TOP 09 je mi sympatická zejména kvůli jednoznačně proevropskému zaměření. Líbí se mi také to, že tím, jak je to strana nová, tak si uvědomuje potřebu vtahovat mladé lidi do politického a stranického života.

Chceme ovlivnit volby, na Babiše víme šílené věci, říká režisérka „zakázaného“ dokumentu

sinfin.digital