Babiš jako Henlein? Také za první republiky se demokratické strany musely spojit, říká Kalousek

Buď standardní demokratický provoz, anebo vláda vůdců. O nic menšího se v blížících sněmovních a prezidentských volbách nehraje. V rozhovoru pro INFO.CZ to řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Pokud jde o povolební uspořádání, je pro něj nepředstavitelné, aby jeho strana vládla s komunisty či s Andrejem Babišem. „S jakoukoli jinou demokratickou stranou jsme schopni představit si spolupráci, pokud jde o demokratickou levici, v hospodářské politice by ty kompromisy byly asi nesmírně obtížné, avšak nebyly by nepředstavitelné. Konec konců česká nebo tenkrát československá demokracie s tím má svoji zkušenost: demokratickým stranám – pravicovým i levicovým – nezbylo za první republiky nic jiného, než se spojit, pokud nechtěly pustit k moci komunisty nebo Konrada Henleina,“ vysvětluje Kalousek.

Mluvíme spolu na konci volebního období stávající sněmovny. Dovolte proto nejprve bilanční otázku: jak ho hodnotíte z pohledu TOP 09 a jak obecně, pokud jde o vývoj české politiky?

TOP 09 měla úkol opoziční strany a myslím si, že jsme tuto roli, která je pro demokracii nezbytná, zvládli důstojně, že jsme byli konzistentní ve svých pozicích, že jsme argumentačně odhalovali nedostatky vládních návrhů, předkládali jsme vlastní alternativy, a nutno k tomu dodat, že si vládní koalice ulehčila problém s našimi návrhy tím, že je vůbec nepřipouštěla na program sněmovny. Nedělala to pouze nám, ale také ODS a koneckonců také asi i komunistům. I když v jejich případě takový přehled nemám. Pokud bych měl stručně hodnotit vládní politiku, řekl bych asi, že to bylo období promarněných šancí a období utahování šroubů.

Chceme ovlivnit volby, na Babiše víme šílené věci, říká režisérka „zakázaného“ dokumentu

sinfin.digital