Babiš může skončit jako poražený vítěz Paroubek, Zeman měří dvojím metrem

Žádost vyšetřovatelů o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, o které bude sněmovna rozhodovat v září, může v čase před volbami i po nich zásadně ovlivnit strategie jednotlivých aktérů. V této souvislosti bude obzvlášť zajímavé sledovat, jak obvinění zapůsobí na koaliční potenciál hnutí ANO. Už dříve jsme přitom na našem webu opakovaně psali, že se Andrej Babiš svou nešikovností dostává do izolovaného postavení. Pokud by ho potkal osud Jiřího Paroubka z roku 2010, který sice dovedl sociální demokraty k volebnímu vítězství, avšak nakonec mu to nebylo nic platné, neboť neměl s kým sestavit funkční většinovou vládu, nepomohla by předsedovi hnutí ANO ani věrnost prezidenta Miloše Zemana, který se již nechal slyšet, že případné obvinění Andreje Babiše pro něj není překážkou k tomu, aby ho – pokud vyhraje volby – pověřil sestavením vlády a jmenoval premiérem. O vítězi voleb v poměrném volebním systému totiž nerozhoduje pouze počet hlasů, ale především schopnost být součástí většiny ve sněmovně. A premiérem nakonec nebude ten, na koho ukáže prezident, nýbrž politik, který kolem sebe tuto většinu sestaví.

„Obviněni Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka související s dotacemi na Čapí hnízdo vyhrotí českou politiku,“ nepochybuje politolog Milan Znoj. Odpovědět na otázku, zda může kauza zahýbat s předvolebními preferencemi, je podle něj ale brzo. „Přesvědčení voliči hnutí ANO se utvrdí v tom, že se staré politické struktury chtějí Babiše zbavit,“ odhaduje politolog v rozhovoru pro INFO.CZ. Část sympatizantů podle jeho mínění může ale znejistět. „Většina se asi ale přece jenom přikloní k výkladu, že je to podraz na Babiše. Celkově vzato tedy může hnutí ANO i získat,“ uvažuje Znoj.

3600914:article:true:true:true

Jeho kolega Petr Just se pak pozastavuje nad argumenty Andreje Babiše, který se v reakci na celou kauzu nechal slyšet, že jde o objednávku na jeho osobu, protože nevyhovuje korupčnímu systému. „Nemám podrobné informace o procesním postupu policie, ale z veřejně dostupných informací nic nenasvědčuje, že by aktuální kroky byly nějak nestandardní,“ říká k tomu Just. Podle něj je přitom jasné, že ten, koho se to týká, bude vždy protestovat. „A to i v případě, že by žádost o vydání byla načasována na jindy.“

Bojím se Babišovy vlády. Jeho sliby jsou podvod, koalice s Okamurou je děsivá, říká Stropnický

sinfin.digital