Babiš naposledy na vládě? Jeho nástupce Pilný jde zítra na Hrad

ČTK

lup

Dny Andreje Babiše ve funkci ministra financí se jistě krátí, kdy ho ale prezident odvolá stále není jasné. Hrad naznačuje, že to bude tento týden, možná už zítra, stejně tak je ale možné, že Babiš ve funkci vydrží prakticky až do konce měsíce. Dnes se poprvé od urovnání koaliční krize sešla vláda. Zda je to pro Babiše naposledy, kdy se jednání kabinetu účastní, neví ani ministři za hnutí ANO. Za Babišova nástupce prezident jmenuje Ivana Pilného. Zítra odpoledne ho přijme na Hradě – otázkou je, co pro něj chystá.

Brabec nechtěl odhadovat, jak se Babišovo odvolání odehraje. „Zatím jsou to všechno spekulace. Může to souviset s tím, jak vláda bude třeba obměněna i na postu ministra školství,“ řekl novinářům Brabec. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odstoupila ke konci měsíce kvůli kauze sportovních dotací, Sobotka chce do té doby najít jejího nástupce. Babiš už dříve zmínil, že by mohl skončit také na konci května, což naznačil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Místopředseda hnutí ANO Brabec proto neví, zda Babiš dnes dorazil do Strakovy akademie naposledy. „Může to být i příští týden, protože vláda je i příští týden, může to být do konce května,“ řekl.

Prezident podle něj vyslal signál, že Pilného jmenuje tento týden. „Ale po všech těch věcech, které se za poslední týdny staly, těch termínech a demisích nedemisích, já teda zůstávám velmi zdrženlivý z pohledu komentářů, jak to bude,“ dodal.

Už vůbec žádné náznaky Brabec nemá ohledně svého jmenování vicepremiérem namísto Babiše. „O tom se vůbec nemluvilo. Prezident nevyslal signál, jestli nemá problém s vicepremiérem. Takže v tuto chvíli opravdu nevím, podle toho se můj život ale neřídí. A že bych kvůli tomu nespal, to rozhodně ne,“ řekl.

sinfin.digital