Babiš se bojí konfrontace, proto dá přednost Nově před Superdebatou na ČT, říká Stanjura

ODS se nedávno ohradila proti tomu, že se veškeré debaty a rozhovory vedou o tom, kdo s kým bude v příští vládě, namísto toho, aby se diskuse vedly o hodnotách, prioritách a programech. Podařilo se v tomto ohledu občanským demokratům předvolební diskurs změnit? A s čím vlastně letos před voliče předstupují? A proč se Andrej Babiš bojí přijít do Superdebaty České televize? Nejen o tom jsme mluvili s předsedou sněmovní frakce ODS a lídrem jejich kandidátky v Moravskoslezském kraji Zbyňkem Stanjurou.

Asi před měsícem ODS zveřejnila Vyšehradskou deklaraci, ve které jste se vymezili proti tomu, jak se vede předvolební kampaň. Vadilo vám především to, že se namísto programové debaty řeší především, kdo s kým půjde nebo nepůjde po volbách do koalice… Jak se situace za ten měsíc změnila?

Bohužel se moc nezměnila. Stále platí, že každá druhá nebo třetí otázka od novinářů je, s kým bychom šli nebo nešli do koalice. My si ale pořád myslíme, že nejdůležitější je porovnávat programy, návrhy řešení, vést o tom politické spory. Vyšehradská deklarace byl pokus i vůči našim politickým konkurentům, abychom se pokud možno vrátili k programové debatě. Mnohým ale nejspíš vyhovuje, že tu programovou debatu nevedeme, zatím vidíme pouze programovou prázdnotu namísto toho, abychom mluvili o tom, co by měla příští vláda dělat a prosazovat.

Pokud ale vzniká nějaká koalice, nejdříve musí existovat programová shoda, pak má být shoda nad rozdělením zodpovědnosti mezi jednotlivé strany a teprve pak personální obsazení vlády. Takto by to po sobě mělo následovat při normálním průběhu kampaně a při normálním politickým vyjednávání. Obsahem politiky by podle mě mělo být to, abychom si říkali, co chceme v naší zemi změnit, co nabízíme voličům a voliči ať si vyberou.

Práce v Babišových drůbežárnách nešla vydržet, má ale pravdu, politici selhali, říká novinářka

sinfin.digital