Bělobrádek: S rozpočtem nikdo nebyl spokojen, Pilnému bude dobré řadu věcí vysvětlit

Jiří Liebreich

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek by rád přesvědčil ministra financí Ivana Pilného, aby přidal peníze na vědu. "Nesouhlasím s tím, že věda a výzkum jsou cedník, děravý hrnec nebo černá díra. U některých parametrů se to zjišťuje hůře, u některých lépe," tvrdí.

Jak hodnotíte vládou schválený návrh rozpočtu na příští rok?

Nereflektuje už schválený rozpočet na vědu a výzkum, stejně tak je tam spoustu dalších takových položek. Přijali jsme usnesení, že souhlasíme s maximální výší schodku 50 miliard. O jednotlivých kapitolách se bude dále hovořit. V podstatě každý rezort, snad s výjimkou kultury, nebyl spokojen s výší rozpočtu, debaty budou probíhat celé léto.

Chápu, že je rozpočet napjatý, zvýšily se mandatorní výdaje, navyšují se platy. Na druhou stranu si myslím, že během hospodářského růstu není možné zaříznout do rozpočtu 100miliardový schodek. Věřím ale, že se najdou i další zdroje a že bude ministerstvo financí řízeno jako firma a vybere spoustu peněz navíc – nejenom díky hospodářskému růstu, ale i díky efektivnějšímu vybírání daní.

Pokud by byl rozpočet na vědu a výzkum v plánované výši 36 miliard snížen o 2,8 miliardy, jak avizoval ministr financí Ivan Pilný (ANO), které oblasti by to nejvíce postihlo?

Není to můj rozpočet, je to pro patnáct rozpočtových kapitol. Kromě ministerstev je to i Akademie věd či Technologická agentura ČR. Nejsou to peníze pro mě, které já ovládám nebo rozděluji – tak to prostě není. Já bojuji za ostatní. Vláda už rozpočet navíc schválila. Chápeme, že je situace složitá, ještě na vládě jsme požadavek, který schválila Rada vlády pro vědu, výzkum a inovace, snížili o 225 milionů.

V podstatě jsme jim vyšli vstříc. Zásadní bude bavit se o střednědobých výhledech a věcně argumentovat. Pan Pilný dal do médií spoustu silných prohlášení – myslím, že bude dobré mu spoustu věcí vysvětlit.

sinfin.digital