Bursík: Průmysl je na prahu zásadní změny a potřebuje partnery. ANO životní prostředí nezajímá

Předseda Liberálně ekologické strany Martin Bursík spolu s dalšími exministry životního prostředí a experty, kteří se zabývají ochranou životního prostředí, a také společně s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, předstoupili před veřejnost s dokumentem, který má být dle jejich slov zásadním, pokud jde o ochranu životního prostředí. Memorandum o životním prostředí prý ukazuje směr i konkrétní priority, jež by se měly do budoucna realizovat v ochraně přírody České republiky. Podle Kalouska bude dokument jednou z priorit, které by TOP 09 chtěla prosazovat v budoucí vládě či parlamentu. A podle Bursíka se tak potvrzuje, že ekologická politika nemusí být nutně levicová, může prý být také liberálně pravicová. „Je to politika, která využívá ekonomických nástrojů ve prospěch životního prostředí. To znamená, že nastavuje ekonomické parametry, jako jsou daně, různé poplatky nebo pobídky takovým způsobem, aby bylo ekonomické chovat se ekologicky,“ vysvětluje Bursík v rozhovoru pro INFO.CZ.

Do voleb zbývá něco přes čtyřicet dnů. Kolik bodů z čerstvě zveřejněného Memoranda o ochraně životního prostředí se promítne do programu TOP 09, kterou vaše strana ve volbách podporuje?

TOP 09 měla schválený volební program ještě předtím, než jsme se ji jako Liberálně ekologická strana (LES) rozhodli podpořit, avšak zároveň platí, že jsme se s předsedou Miroslavem Kalouskem dohodli na programovém základu naší spolupráce a vedle naší orientace na západ a udržení polistopadového kursu země jsme se shodli na tom, že posčítáme síly obou stran v oblasti ekologie a vytvoříme Memorandum o ochraně životního prostředí, které prohloubí a posune program TOP 09 v této oblasti.  

A myslím, že se nám to podařilo, vznikl materiál, který jde v řadě oblastí do konkrétnějších formulací, hlavně si ale myslím, že se nám podařilo analytickou část, tedy identifikaci problémů, vždy vhodně doplnit konkrétním návrhem, závazkem nebo opatřením, jež by mělo problém řešit. A jsem rád, že se TOP 09 a její předseda zavázali, že jsou připraveni tato opatření realizovat. Pokud si memorandum voliči prostudují, najdou v něm celou řadu zajímavých věcí, které souvisí s podstatně odlišným přístupem k přírodě, ke krajině nebo k půdě, ale zároveň si uvědomí, že se dostáváme do období, kdy modernizace ekonomiky, moderní ekonomické technologie, přináší konečně řešení, která nám dávají příležitost radikálně stav životního prostředí zlepšit.

Babiš brutálně zastrašoval policii měsíce před stíháním, Moniku do kauzy navezl, říká Pečinka

sinfin.digital