Chceme s Macronem vytvořit proevropskou stranu, říká pro INFO.CZ lídr nového hnutí Tak jo! Rozumek

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Francouzský prezident Emmanuel Macron a lidé v jeho hnutí En Marche! plánují vytvořit novou proevropskou liberální stranu. Čeští „Macronovci“, kteří nedávno založili nové hnutí Tak jo! a inspirovali se při tom právě francouzskou zkušeností, chtějí být u toho. „Kolem En Marche! by měly vznikat proevropské síly, které se přihlásí ke společným ideovým bodům. Uvidíme, zda z toho vznikne strana nebo více stran, které budou ideově propojené,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ jeden z lídrů nového českého hnutí a ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. Jaké jsou další plány Tak jo!? V čem konkrétně se Češi od Macrona inspirovali a s čím přesně jim radí Lex Paulson, který pomáhal francouzskému prezidentovi s volební kampaní?

Co vás přesvědčilo, abyste vstoupil do politiky?

Tak jo! je nové hnutí plné mladých lidí, které chce spojovat a nebýt konfrontační. Oslovilo mne jejich nadšení a evropanství. Líbilo se mi to mnohem více, než naskočit na rozjetý vlak nějaké zavedené strany.

Už jste dříve přemýšlel o tom, že byste vstoupil do politiky?

Jsem tradičním voličem Zelených a jako nestraník jsem několikrát souhlasil s umístěním svého jména na zadních místech kandidátky v komunálních volbách.

Mluvilo se o tom, že byste se mohl stát předsedou hnutí Tak jo!. Kdy proběhne volba?

Lhůta na vznik povinných orgánů je šest měsíců od registrace hnutí, a vzhledem k tomu, že nejdeme do parlamentních voleb, tak jsme se rozhodli, že sněm posuneme. Zatím tedy pouze zazněla výzva, aby se přihlásili ti, kdo mají zájem být ve vedení. Ještě uvidím, o jakou pozici se budu ucházet.

Zdraví a štěstí si za peníze nekoupíte, říká zakladatel Dobrého anděla Sýkora

sinfin.digital