Co by dělali expremiéři v kůži Sobotky: Topolánek předsedu vlády chválí, Pithart kritizuje

Manévr Bohuslava Sobotky komentují politologové, političtí aktéři i široká veřejnost. Shoda stran toho, zda jde o prozíravý tah či naopak chybný krok, nepanuje. Zrovna tak se těžko odhaduje, co nás čeká v příštích dnech. Celá věc má ale také rovinu, kterou nikdo nezmiňuje, neboť jedna věc je o politice mluvit, druhá pak politicky jednat. Natož v pozici premiéra. Obrátili jsme se proto na bývalé předsedy českých vlád se dvěma otázkami: jak by se v dané situaci zachovali oni a co všechno musí člověk v pozici premiéra zvažovat, než se pro podobně riskantní krok rozhodne. A zatímco Mirek Toplánek předsedu sociálních demokratů chválí, podle Petra Pitharta Sobotka demisi podávat neměl.

Topolánek: Sobotkův tah je parlamentní a vůbec ne slabošský

„V této situaci dnes bych se zachoval stejně jako Sobotka. On totiž vrací šachovou hru zpět na šachovnici. Zatím se hrálo ragby na pingpongovém stole,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ Mirek Toplánek, který byl českým premiérem v letech 2006 až 2009. Dle svých slov vůbec nerozumí předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a předsedovi ODS Petru Fialovi. „Proč okamžitě jako opoziční strany nevolají po ukončení funkčního období Sněmovny a po předčasných volbách?,“ táže se Topolánek. „Oba se chovají jako mimořádní pitomci,“ dodává.

„Přitroublí komentátoři viděli ještě včera pro Sobotku pouze dvě varianty. Jako obvykle špatnou a ještě horší. Odvolat, neodvolat. Sebevrah versus slaboch. Vrátím-li se k šachovému přirovnání, které jeden hlupáček použil, měl ,vidličkou ' napadenou věž i dámu a o jednu figuru tak musel přijít. Zapomněli, že pokud král není v šachu, může se provést rošáda. Slávek ji udělal, dostal soupeře do šachu, vyřešil dilema vidličky a přesunul odpovědnost za predátora na Hrad. Miloš má pouze dvě varianty. Buď to dál bude hrát s Andrejem, převezme odpovědnost za všechny jeho lumpárny, nebo jej obětuje. Pokládám Sobotkův tah za standardní, parlamentní a vůbec ne slabošský,“ pokračuje Topolánek.

Zeman bude zase velký hráč, premiérem nemusí být Sobotka ani Babiš, říká komentátor Pečinka

sinfin.digital