ČSSD za čtyři měsíce ANO nedožene, voliči jí utíkají právě k Babišovi, říká sociolog Prokop

Agentura Median zveřejnila tento týden výstupy ze dvou sociologických šetření. Na první pohled rutina, která je ale v čase letních prázdnin fakticky předposlední sondou zveřejněnou v čase do sněmovních voleb. Zatímco v nich se zdá být pohledem předvolebních průzkumů o vítězi rozhodnuto – hrát se nejspíš bude maximálně o rozestup mezi vítězem a ostatními – výsledek voleb prezidentských je stále ještě otevřený. Povolební rozložení sil ve sněmovně přitom neovlivní pouze výsledek nejsilnějších formací, nýbrž také to, kdo všechno se nakonec do sněmovny dostane. V tomto ohledu se pozornost upíná hlavně na koalici lidovců a Starostů, na Piráty a SPD. Uspět by mohli za jistých okolností také Zelení. Zároveň ale platí, že do voleb stále zbývá dost času a nic není jisté. O tom všem jsme hovořili v rozhovoru s analytikem Medianu Danielem Prokopem.

Agentura Median zveřejnila výsledky aktuálního šetření podpory jednotlivých politických stran. Potvrzují se trend posledních týdnů a měsíců, tedy dominance hnutí ANO a propad ČSSD?

ANO v důsledku vládní krize mírně kleslo a nyní se vrátilo na hodnoty kolem 27-28 %, což je takový průměr z posledních devíti měsíců měření. ČSSD stagnuje okolo 14 %, kam ji dostala vládní krize. Nepotvrzuje se nějaký propad k deseti procentům, ale ani posilování. Ještě se tam naplno neprojevila výměna volebního lídra (B. Sobotku nahradil L. Zaorálek - pozn. redakce), k níž došlo až v druhé polovině sběru.

Slovenská léčba. Kampaň ČSSD nově povede muž, který opakovaně pomohl zvítězit Ficovi

sinfin.digital