Den před vydáním Babiše: Většina poslanců ho nechá napospas policii, ANO svým poslancům neřeklo, jak mají postupovat

ČTK

abe

Většina stran zastoupených ve Sněmovně bude na středečním jednání hlasovat pro vydání předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Zástupci stran to dnes řekli na tiskových konferencích. Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Michala Kučery by v západních zemích oba poslanci kvůli podobnému případu sami odstoupili. Poslanecký klub hnutí ANO nedal svým členům pokyn, jak mají hlasovat.

Faltýnek řekl, že při středečním jednání Sněmovny se on i Babiš budou snažit sdělit své argumenty, které podle nich policie v žádosti o vydání zamlčela. Očekává dlouhou diskusi, poslanci ANO se o svém postoji rozhodnou až po ní.

Poslanec Matěj Fichtner, který ANO zastupuje v mandátovém a imunitním výboru, uvedl, že měl možnost nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Na základě toho je přesvědčen, že žádost o vydání nemá ve spisu oporu, proto ji považuje za neodůvodněnou.

Takový názor je ve sněmovně menšinový, většina poslanců považuje vydánjí Babiše a Faltýnka za opodstatněnou samozřejmost. „Žádost policie směřuje na skutky či činy poslanců, které nesouvisejí s výkonem jejich poslaneckého mandátu. V době spáchání těchto skutků totiž oba nebyli poslanci Parlamentu České republiky. A dále je tady argument, že jejich případným vydáním k trestnímu stíhání není nikterak ohroženo fungování Parlamentu nebo Poslanecké sněmovny,“ řekl novinářům Martin Plíšek (TOP 09). Podle něj o vině a nevině musí rozhodnout nezávislé soudy.

sinfin.digital