Hra miliardáře na tátu pracujících je švindl, říká Jiří Dolejš na adresu Babiše

Místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Jiří Dolejš v rozhovoru pro INFO.CZ upozorňuje na to, že souboj kmotrů s oligarchy může skončit den po volbách jejich vzájemným porozuměním. Připomíná také, že jak Andrej Babiš, tak Tomio Okamura, byli dříve voliči ODS. Jsou podle něj zakotveni napravo a v sociálně ekonomických otázkách by se mohli snadno shodnout na vládě škrtů. „To, že se dnes populistickým slovníkem snaží přilákat protestní voliče, neznamená, že se na podstatě jejich zaměření něco změnilo,“ vysvětluje Dolejš.

Do voleb zbývá už jen necelý týden. S čím do nich jdete, jaké jsou vaše programové priority, jaký je váš cíl a co byste naopak považovali za neúspěch?

Jádrem programu KSČM je sociální spravedlnost. Prosperita vyrůstá ze sociální spravedlnosti, rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými ničí společnost. Proto je pro nás důležité větší zdanění velkého kapitálu, zvyšování mezd a důchodů, kontrola nad surovinovým bohatstvím včetně pitné vody, ale i odpor vůči mrhání zdrojů např. na zbytečnou militarizaci v NATO uspokojující jen americké globální ambice. Bude tak na všeobecnou dostupnost veřejných služeb i podporu cenově dostupného bydlení atd.  

Naší ambicí je vrátit pozornost od populistických rekvizit k střetu programových idejí, protože věříme, že naše sociální přístupy si adresáty najdou. Úspěch také měříme hlavně schopností toto prosazovat a ne jen pouhými dosaženými procenty. Rádi bychom také potvrdili, že jsme hlavní silou politické levice v České republice.

Největší volební otazník: účast mladých a úspěch protestních stran, říká sociolog Daniel Prokop

sinfin.digital