Je to cesta do pekel. K vládní nestabilitě nabízí TOP 09 ještě parlamentní krizi, varuje Znoj

Politolog Milan Znoj má jasno. Pokud by se Miroslavu Kalouskovi a jeho TOP 09 podařilo přesvědčit dostatek politických stran zastoupených ve sněmovně k tomu, aby přistoupily na plán, jehož cílem je prostřednictvím neustavení nové Poslanecké sněmovny zamezit vzniku menšinové vlády Andreje Babiše bez důvěry, neznamenalo by to nic jiného, než že bychom kromě vládní nestability čelili také parlamentní krizi. Podle Znoje by byl Kalouskův manévr cestou do pekel.

„Pokud chce TOP 09 vsázet na politický chaos, tak může v uvedených návrzích pokračovat. I pro voliče TOP 09 by to bylo nestravitelné sousto. Andreje Babiše by to v očích veřejnosti jenom posílilo,“ nepochybuje politolog Milan Znoj. Podle něj je navíc mylná představa, že prezident Zeman nemůže jmenovat premiéra a novou vládu, pokud nebude ustavena sněmovna. „Pokud nebude ustavena sněmovna, nemůže vláda Andreje Babiše žádat o důvěru, ale bude právoplatně jmenovaná. Takže budeme mít vládu bez důvěry, ale také bez parlamentu. Rozhodující mocí pak bude prezident,“ uvedl Znoj v rozhovoru pro INFO.CZ.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je ale přesvědčený, že se prezident Miloš Zeman pohybuje svým plánem na hranici ústavnosti. Na tiskové konferenci, kde svou strategii představil veřejnosti, hovořil dokonce o ústavní zvůli. Podle Kalouska klíčovou otázkou, před kterou stojí strany zastoupené v dolní komoře, není to, kdo bude zvolen předsedou sněmovny, nýbrž zda si jednotlivé frakce přejí ustavení jednobarevné vlády ANO, která nebude mít šanci získat důvěru většiny zákonodárců.

„Na ustavující schůzi máme tudíž jedinou možnost, jak takové situaci předejít: nezvolit ani Vondráčka, ani Fialu. Neustavit schůzi do té doby, než Andrej Babiš nevrátí pověření prezidentovi, anebo dokud nebude mít transparentní většinu ve sněmovně,“ zdůraznil Kalousek na dopolední tiskové konferenci v novinářském atriu Poslanecké sněmovny. Kalousek poté v reakci na otázky novinářů doplnil, že chce neustavit dolní komoru do té doby, dokud Babiš se Zemanem nepřijdou s komfortním řešením. „Budeme o naší strategii jednat se všemi stranami s výjimkou hnutí ANO a KSČM,“ uvedl předseda TOP 09.

sinfin.digital