„Jsem jen obyčejná ženská," tvrdí náměstkyně, kterou Sobotka odmítl jmenovat ministryní financí

raz

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl návrh hnutí ANO na jmenování Aleny Schhillerové na pozici ministryně financí. Schillerová dosud působila jako náměstkyně Andreje Babiše (ANO), právě ten ji jakou svou nástupkyni doporučil s tím, že by se tak vyřešila současná vládní krize. Z ČSSD ale už minulý týden zazněly výtky, které během schůzky koaličních lídrů dnes Sobotka zopakoval. Hnutí ANO by mělo podle Sobotky urychleně představit nový návrh. Podle Babiše ale premiér pouze situaci komplikuje a záměrně prodlužuje krizi, řekl také, že počítá se svým odchodem z vlády. Vůbec poprvé se také vyjádřila sama Schillerová, která říká, že je v šoku, že se s ní Sobotka nesešel. 

Sociální demokraté dosavadní náměstkyni vyčítají údajnou pasivitu v kauze vyšetřování jednokorunových dluhopisů, jejichž prostřednictvím podle nich ministr financí a předseda ANO Andrej Babiš krátil daně.

„Respektuji právo hnutí ANO navrhnout po odvolání ministra Babiše nového kandidáta, jako předseda vlády se však nemohu zříci faktické i ústavní odpovědnosti za to, aby nový ministr skýtal záruku řádného, kompetentního a samostatného výkonu ministerské funkce. Takovou záruku bych u paní Schillerové bohužel neměl," uvedl v prohlášení Sobotka.

Pro odmítnutí Schillerové má prý tři důvody:

  • Náměstkyně má podle něj podíl na „kritizovaném pomalém a velmi neochotném přístupu Ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy. 
  • Vzhledem k blízkosti k současnému ministru financí by podle Sobotky byla v čele resortu pouze „prodlouženou rukou" Andreje Babiše a vykonavatelem jeho příkazů.
  • Paní Schillerová, rovněž ve spolupráci s generálním ředitelem Janečkem, podle Sobotky prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. „V poslední době však roste podezření, že tento postup daňové správy poškozuje a likviduje i poctivé firmy, např. v oblasti zvýšené frekvence používání tzv. zajišťovacích příkazů." uvedl Sobotka. 

Sobotkovi bych doporučil čínské cviky. Jako premiér jsem je tajil, říká Paroubek

sinfin.digital