„Kdybych o nich věděl, nepřijel bych.“ Některým umělcům vadí agitující politici na festivalech

ČTK

luš

Účinkující na hudebních festivalech většinou příliš nevítají návštěvy politiků, kteří využívají akcí s mnohatisícovou účastí zejména mladých lidí k předvolební agitaci. Návštěvníci poblíž areálů chodí kolem podpisových míst kandidátů na prezidenta Jiřího Drahoše a Michala Horáčka a přímo na festivalech se mohou setkat s politiky různých stran. Mezi nimi je často předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který třeba na festivalu Benátská! v Liberci debatoval s volebním lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem. Na různých festivalech se objevili například i Tomio Okamura (Úsvit přímé demokracie), šéf ODS Petr Fiala, předseda lidovců Pavel Bělobrádek či místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Jsou to lovci duší a přeju jim, aby jim nikdo nesedl na lep, protože mám silný pocit, že to, co říkají, je vzdálené pravdě,“ podotkl k účasti politiků na festivalech zpěvák a hudebník David Koller.

Velmi negativně vnímá politiky mezi návštěvníky festivalů kytarista a zpěvák rockové skupiny Škwor Petr Hrdlička. „Mně to přijde totálně nechutné, já politiky nenávidím, a kdybych sem přijel a věděl o nich, tak bych nevystoupil,“ prohlásil po koncertu na Benátské!.

„Já myslím, že je to dobrá zpráva pro festivaly, protože politici pochopili, že festivaly jsou atraktivní. Špatná zpráva je to pro politiku, protože se podbízejí,“ řekl ČTK spisovatel Michal Viewegh, který měl v sobotu autorské čtení na Sázavafestu ve Světlé nad Sázavou. Tam před ním dorazil i Babiš, podle předsedy krajské organizace hnutí ANO na Vysočině a poslance Josefa Kotta na základě loňského pozvání ze strany pořadatelů.

Začíná sezóna hudebních festivalů! Kdy se který koná a jaký bude program, se dočtete zde >>>

sinfin.digital