Menšinová vláda ANO? Babiš ji nechce, strany potřebuje, aby na ně shazoval vinu, říká politolog

Aneta Černá

Adéla Gálová

Sám, s odborníky, nebo s podporou dalších stran? Stále není jasné, jak se Andrej Babiš pokusí po vítězných volbách hnutí ANO sestavit vládu. Ačkoli včera uvedl, že zamýšlí vytvořit menšinový jednobarevný kabinet s odborníky, dle expertů je pravděpodobné, že vývoj bude nakonec jiný. „Když se podíváte na způsob, jak ANO funguje ve vládě a krajích, tak jejich cílem je být v koalici, držet klíčové posty, ale před sebou tlačit další strany. Ačkoli byl Andrej Babiš čtyři roky ve vládě, povedlo se mu lidi přesvědčit, že jeho strana je antisystémovou opozicí, což je absurdní. Já myslím, že chce vládnout v koalici, kde se bude moci svým způsobem schovat a přesunout zodpovědnost za případné neúspěchy na někoho jiného,“ vysvětluje pro INFO.CZ politolog Jan Charvát.

Andrej Babiš avizoval, že se nebrání vytvoření menšinové vlády s pomocí nestranických odborníků. Zdá se vám to jako ideální řešení? Jak pevná vláda by to byla?

Ideální řešení to možná není, ale v situaci Andreje Babiše je to poměrně logický krok. Vyhrál sice drtivě volby – všechny ostatní strany získaly podstatně méně hlasů, a když se podíváte na volební historii ČR, vidíte, že strany jich uměly získat i podstatně víc – nicméně nastal problém, že s ním do koalice z celkem pochopitelných důvodů nikdo jít nechce. Jediný, kdo se tváří, že by o to zájem měl, je pan Okamura, o kterého zase nemá zájem pan Babiš. Jinak řečeno, Andreji Babišovi minimálně v prvním kroku v podstatě nic jiného nezbývá. Není to jinak naprosto netypická věc, ústava takové řešení umožňuje, ale jako všechny vlády musí předstoupit před parlament a získat podporu. Pro pana Babiše není problém sestavit vládu, nýbrž sehnat 101 poslanců, kteří pro něj zvednou ruku ve Sněmovně. V tom mu vláda tohoto typu nepomůže, protože bude úplně stejně řešit, kdo pro něj tu ruku zvedne. Popravdě řečeno bych si skoro myslel, že by pro něj bylo jednodušší volit standardní menšinovou vládu. Je ale třeba zdůraznit, že veřejné mínění u nás má podle všeho rádo vlády odborníků. Nevěříme politikům, máme rádi vůdce a odborníky.

KSČM zažívá rozklad. Předseda Filip končí, strana po volebním debaklu svolá mimořádný sjezd

sinfin.digital