Musíme porazit Zemana. V prezidentských volbách se chci angažovat, říká pro INFO.CZ Pospíšil

Markéta Žižková, Lucie Bednárová

Před několika dny podal přihlášku do TOP 09. Chtěl tím říct, že strana má v české politice své místo a stojí za ni bojovat. Kandidaturu na jejího předsedu zvažuje a čeká, jestli o to bude mezi kolegy ve straně zájem. Současný europoslanec Jiří Pospíšil, který byl v roce 2014 do Evropského parlamentu zvolen právě za TOP 09, se chce vyjádřit i dalšímu zásadnímu tématu: Tvrdí, že v blížící se prezidentské volbě je potřeba udělat vše pro to, aby se povedlo zastavit Miloše Zemana. Co má na mysli? A jak vůbec hodnotí výsledky voleb?  I o tom je rozhovor INFO.CZ, který vznikl v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Přihlášku do TOP 09 jste podal ve chvíli, kdy už bylo jasné, že se strana dostane do poslanecké sněmovny. Čekal jste, jestli se jí to povede?

Byla v tom emoce. Doufal jsem, že TOP 09 uspěje. S TOP 09 spolupracuji od okamžiku, kdy jsem byl za ni zvolen do Evropského parlamentu. Tehdy jsme získali 15 % a spolu s hnutím ANO jsme byli vítězi voleb. Když se mě přátelé z TOP 09 ptali, kdy do strany vstoupím, tak jsem odpovídal, že v momentě, kdy na tom TOP 09 bude špatně a bude potřebovat pomoct.

Ten okamžik možná nastal teď o víkendu, kdy TOP 09 výrazně prohrála volby. Považoval jsem za dobré se k TOP 09 přihlásit a nebýt pouze její podporovatel, ale člen. Je to tedy symbolické gesto vyjadřující podporu této straně. Mnozí se od ní mohou nyní začít odvracet a tvrdit, že zaniká. Já se tím snažím říct, že tomu tak není, a je to proevropská pravicová strana, která je tady důležitá.

Rozumím tomu správě, že pokud by si TOP 09 vedla ve volbách lépe, tak byste do ní nevstoupil?

Ano, nevstupoval bych do ní. Spolupráce mezi mnou a TOP 09 na úrovni europoslanec-strana funguje bez problému. Nebyl by ke vstupu důvod. Pokud bych chtěl někam kandidovat a promýšlel strategii, tak bych vstoupil dříve než měsíc před sněmem.

Piráti se rozštěpí a polovina skončí jinde. Jde o to, kdo je podchytí, říká komentátor Pečinka

sinfin.digital