Největší překážkou dobrého výsledku ČSSD ve volbách je Sobotka, říká v rozhovoru pro INFO.CZ politolog

Sociální demokraté se nechtějí zjevně před sněmovními volbami rozptylovat debatou o svém prezidentském kandidátovi. Širší vedení ČSSD ji odsunulo až na období po sněmovních volbách. Podle politologa Lubomíra Kopečka jde o rozumný krok. Přesto je podle něj otázka, zda se sociálním demokratům podaří zmobilizovat voliče na svou stranu. Mimo jiné v této souvislosti říká, že se měli sociální demokraté odvážit k výměně lídra. Přesto podle něj nelze více než půl roku před volbami vyloučit překvapení. „Pokud by byla reálná vláda, kde by ČSSD měla podobné zastoupení jako v té stávající, včetně udržení premiérského postu, mohl by Sobotka přežít ve funkci předsedy strany i formálně horší výsledek, než byl ten v roce 2013,“ říká Kopeček v exkluzivním rozhovoru pro INFO.cz.

Širší vedení sociálních demokratů o víkendu rozhodlo o tom, že se strana bude výběrem svého prezidentského kandidáta zabývat až v listopadu. Tedy po sněmovních volbách. Bohuslav Sobotka tak potvrdil, že ČSSD nechce před klíčovým soubojem s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO tříštit síly, do října se bude tedy naplno věnovat především sněmovním volbám. Jak tuto strategii hodnotíte?

Podle mne je z hlediska ČSSD velmi rozumné neotevírat před sněmovními volbami téma prezidentského kandidáta. Sociální demokracie by se na tom mohla veřejně dost rozdělit, což by ji ve sněmovních volbách poškodilo.

Boháče je potřeba zdanit v USA, pro Česko je ideální rovná daň pro všechny, říká Petr Robejšek

sinfin.digital