Opoziční bitva začíná: ANO odmítá požadavky Demokratického bloku, jde prý o Kalouskův projekt

ČTK

raz

ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN budou při ustavení Sněmovny postupovat jednotně jako Demokratický blok. Uskupení chce získat dvě místa místopředsedů komory a vést sedm výborů, vyplývá z dnešního vyjádření stran. Nabídku připojit se ke čtveřici stran odmítli Piráti i ČSSD. Podle ANO nejsou požadavky bloku v souladu s výsledky voleb, místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek mu ale nabídl vedení šesti výborů. Předseda ODS Petr Fiala dnes ustoupil od kandidatury do čela Sněmovny, jeho protikandidát Radek Vondráček (ANO) totiž podle něj získal takovou podporu, že další úsilí o funkci by bylo bezpředmětné.

Čtveřice stran zdůvodnila svůj postup mimo jiné tím, že ANO jako vítěz voleb při jednání s ostatními stranami postupuje netransparentně a matoucím způsobem. Blok má ve dvousetčlenné Sněmovně 48 mandátů, zastupuje tak přes 27 procent voličů a 1,4 milionu hlasů, zdůraznil Fiala. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který chystá menšinovou vládu, odmítl, že by ANO partnery dezinformovalo. Blok vnímá jako projev toho, že se tradiční systém stran, proti kterému se hnutí ANO dlouhodobě vymezuje, brání a jen tak se nevzdá. Blok podle něj ve Sněmovně boří dohody a nyní navíc lže.

Blok chce dva místopředsedy Sněmovny a předsedat mimo jiné bezpečnostnímu či hospodářskému výboru. Oba výbory ale již zástupci ANO slíbili hnutí Svoboda a přímá demokracie. Šéf SPD Tomio Okamura dnes i kvůli tomu návrhy bloku ostře kritizoval. Opakovaně ho označil za skupinu pod vedením TOP 09 Miroslava Kalouska. Kalousek se proti takovému tvrzení ohradil, s myšlenkou podle něj přišel šéf poslanců STAN Jan Farský a přirozeným lídrem a autorem návrhu je Fiala.

Za Kalouskův projekt označil blok také Faltýnek. S demokracií podle něj skupina nemá nic společného, když požaduje řešení, které neodráží výsledky voleb. Skupině nabídl vedení šesti výborů, o které si podle něj strany říkaly, když ještě vyjednávaly samostatně. Podle poměrného systému by přitom na blok vycházely pouze čtyři předsedové výborů, řekl novinářům Faltýnek.

Demokratický blok: Začátek spolupráce proti Babišovi, nebo prázdné gesto? Glosa M. Žižkové

sinfin.digital