Pětina lidí ještě v září nevěděla, koho volit, říká analytik CVVM. O tento milion hlasů se teď hraje

Podle sociologa Centra pro výzkum veřejného mínění Jana Červenky je téměř jisté, že výsledek voleb bude oproti zářijovým modelům odlišný. Situace je podle něj příliš tekutá a velké množství lidí je – či alespoň ještě v září bylo – nerozhodnuto. Navíc lze jen obtížně v tuto chvíli přepovědět, ke komu se nakonec tito nerozhodnutí voliči přikloní. Podle Červenky se v letošních sněmovních volbách může stát téměř cokoli.

Jaký je necelé dva týdny před volbami konzervativní odhad jejich výsledků?

Odhad výsledků nadcházejících voleb je především velice nejistý. Nejde ani tak o to, že v současnosti – podobně jako před čtyřmi a vlastně i sedmi lety – docházelo k nějakému velkému přelévání hlasů, i když ani to se nedá vyloučit. Hlavní problém spočívá v tom, že máme velké množství stran pohybujících se okolo hranice volebního kvora pro vstup do sněmovny, takže v tuto chvíli vlastně netušíme, kolik stran po volbách zasedne v poslaneckých lavicích, což má na možné povolební kombinace zásadní dopad.

Kolik se podle vašich dat může dostat do sněmovny politických subjektů?

V tuto chvíli se jeví jako reálná v podstatě jakákoli varianta v rozmezí od čtyř do devíti stran, volební potenciál přes pět procent má asi deset subjektů. Prakticky jisté je, že první na pásce skončí hnutí ANO, ale ani jeho zisk a hlavně náskok před ostatními není vůbec jistý. Nejistotu zvyšuje i okolnost, že zhruba pětina lidí z těch, kteří v první polovině září deklarovali, že k volbám přijdou, vůbec nevěděla, koho bude volit. Osobně si myslím, že se do sněmovny dostane minimálně sedm, a nejspíš osm stran. Ale možné je opravdu cokoli.

Okamura jako černý kůň voleb. Je rozhněvaný muž opravdu rebel?

sinfin.digital