Poslanci vydali Babiše s Faltýnkem ke stíhání. K hlasování se dostali po hodinových průtazích

lup

raz

Poslanci vydali předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Pro bylo v případě Babiše 123 ze 134 poslanců, proti 4. Pro vydání Faltýnka pak hlasovalo 120 poslanců, pět bylo proti, mezi nimi byl i jeden poslanec ČSSD, Jiří Koskuba. Poslanci ANO se hlasování neúčastnili. Ostatní politici vyhověli žádosti policie, která chce oba vlivné politiky obvinit v souvislosti s 50milionovou dotací pro farmu Čapí hnízdo.  Peníze podle nich získala nezákonně a podvodem. Babiš i Faltýnek takovou interpretaci odmítají a před poslanci mimo jiné zopakovali, že policejní práce je nekvalitní a účelová. Má prý za cíl je před volbami zlikvidovat. 

Babiš před poslance vystoupil hned v úvodu jednání. Zopakoval své argumenty, policejní žádost je podle něj amatérskou snahou o jeho politickou likvidaci a žádná trestní kauza se podle něj nestala.

„Kdybych nebyl v politice, kauzu Čapí hnízdo by nikdo nevyšetřoval,“ řekl mimo jiné Babiš, podle kterého ve skutečnosti jde o to, zda se i po volbách udrží při životě „neskutečná korupční hydra“.

Babiše rozezlilo, že z jeho Moniky udělali obviněnou. „Skandální, absurdní, zmanipulované,“ stěžoval si

sinfin.digital