Premiérem snadno a rychle: Příčiny politické expanze jednoho oligarchy

Šest let poté, co Andrej Babiš založil hnutí ANO, ho prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem České republiky. Sice není jisté, zda jeho kabinet obdrží důvěru Poslanecké sněmovny, avšak předseda hnutí ANO může být klidný: prezident mu už dopředu přislíbil také druhý pokus. Hlavně musí dneska ale cítit značnou míru zadostiučinění: podařilo se mu totiž dosáhnout mety, o které se většině politiků jenom sní. Ostatně Babiš je teprve dvanáctým premiérem v naší novodobé historii. Zde je náčrt příčin jeho expanze.

Předně ale několik faktických informací: předseda hnutí ANO se narodil 2. září 1954 v Bratislavě. Gymnázium vystudoval v Ženevě, vysokou školu ekonomického zaměření v Bratislavě. Profesní dráhu začínal v Chemapolu Bratislava, v letech 1985-1990 byl obchodním zástupcem v Maroku. Do tehdejšího Československa se vrátil až v roce 1991, působil opět v Petrimexu a podílel se na založení české pobočky firmy, následně přejmenované na Agrofert.

V polovině 90. let minulého století sice musel z Petrimexu odejít, avšak pozici v Agrofertu si nejen udržel, nýbrž jej postupně dokonce ovládl. Z firmy se mu podařilo vybudovat holding, který patří k největším v naší zemi. O politickém angažmá začal uvažovat někdy okolo roku 2010, o rok později založil hnutí ANO. Kde hledat příčiny toho, že se jednomu z nejbohatších lidí v zemi podařilo za pouhých šest let od vstupu do politiky dostat na její vrchol? Podle politologů oslovených redakcí INFO.CZ jich je několik.

Populistický miliardář, který se proslavil výrokem „všichni kradou". Jak svět vnímá premiéra Babiše?

sinfin.digital