Prezident už není nadstranický, tvrdí Sobotka. Další postup probere s ústavními právníky

ČTK

abe

Prezident Miloš Zeman podle premiéra Bohuslava Sobotky opustil nadstranický přístup a straní hnutí ANO. Pokud Zeman ministra financí Andreje Babiše neodvolá, premiér se bude chtít sejít kvůli dalšímu postupu s ústavními právníky a experty. Řekl to dnes v televizi Prima. Zároveň odmítl, že by si sociální demokracie objednala sledování Babiše. Nahrávky, které šéfa hnutí ANO zachycují, jak mluví o článcích v médiích, která mu v minulosti patřila, by podle něj měla vyšetřit policie.

Sobotka v úterý oznámil demisi vlády, po dalším vývoji se ale v pátek rozhodl ji nepodat a Zemanovi navrhl pouze odvolání Babiše. Prezident se chce s návrhem podrobně seznámit v pondělí, rozhodnout ale plánuje až po návratu z Číny po 18. květnu.

Podle ústavních právníků mu ústava nedává příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů. Podle premiéra by se tak mělo stát v řádu několika pracovních dnů. Pokud tak Zeman neučiní, chce se Sobotka sejít ohledně dalšího postupu s ústavními právníky a experty. „Předpokládám, že prezident republiky se vyvaruje toho, aby mohl být podezírán z porušování Ústavy,“ řekl.

Pražský hrad v pátek zpochybnil platnost návrhu na odvolání Babiše, protože obsahuje konkrétní datum odvolání. Sobotka zopakoval, že takto postupoval v minulosti při odvolávání sedmi ministrů své vlády a Pražský hrad nikdy tyto návrhy nezpochybnil.

Podle premiéra musí být nyní nejprve Babiš odvolán a pak je připraven se sejít s hnutím ANO a jednat o novém ministrovi financí. Konkrétní kandidáty, kteří by mohli Babiše nahradit, komentovat nechtěl. Důležité podle něj je, aby nebyli ve stejném střetu zájmu jako Babiš.

Nevyjádřil se ani k možnosti, že by se ministryní stala dosavadní náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. O možnosti, že by ji ANO nominovalo, informoval server Echo.cz. Podle něj není členkou hnutí, je s ním ale propojena přes rodinné příslušníky.

sinfin.digital