Sobotka má před volbami velký problém. Pražskou ČSSD rozdělil nesmiřitelný boj o kandidátku

Na dva tábory rozklížená pražská sociální demokracie hledá dohodu o podobě kandidátky pro podzimní sněmovní volby. Zatím marně, podle informací redakce INFO.CZ se dokonce do vyjednávání musel vložit předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Na pátek si k sobě svolal klíčové aktéry, tlačit je bude k tomu, aby naplnili dohody uzavřené již před brněnským sjezdem sociálních demokratů. Podle nich by měl vést ČSSD do klíčových voleb v Praze ministr zdravotnictví a předseda pražských sociálních demokratů Miroslav Ludvík. Ten ale v pondělí neunesl konflikt o podobu kandidátky, a rozhodl se na post lídra rezignovat.

Ještě tentýž den večer o tom informoval server Seznam Zprávy. Nakonec se ale vše jeví tak, že se oba znepřátelené tábory budou muset po Sobotkově intervenci k původní dohodě vrátit. Pro INFO.CZ to potvrdili dva na sobě nezávislé zdroje, které jsou se situací v pražské ČSSD dobře obeznámeni. Přesto je zjevné, že je předseda pražských sociálních demokratů Miroslav Ludvík ve své vlastní organizaci v menšinovém postavení. Což nese s nelibostí.

V pondělí se údajně poté, co se mu nepodařilo na druhé místo kandidátky prosadit svou náměstkyni z resortu zdravotnictví a bývalou místopředsedkyni strany Lenku Tesku Arnoštovou, musel jít na pět minut „vydýchat“. Kandidaturu Arnoštové zablokovala skupina okolo místopředsedy ČSSD a náměstka pražské primátorky Petra Dolínka. Za celým sporem není nic jiného, než boj o volitelná místa. S ohledem na aktuální preference ČSSD a také s přihlédnutím k tomu, že Praha nepatří zrovna mezi bašty ČSSD, lze říct, že se hraje o dvě, možná o tři až čtyři místa na kandidátce.

Kandidát na prezidenta Drahoš: Odmítám kvóty. Ekonomické migranty bychom měli obratem vracet

sinfin.digital