Tvrdý boj o lithium: Babiš se snaží odvést pozornost od svých problémů, tvrdí Sobotka

ČTK, raz

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil dnes před senátory útok na ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli memorandu o lithiu s australskými těžaři za nekorektní. Dává jej do souvislosti s nadcházejícími volbami. Útok má odvést pozornost od problémů, které má předseda hnutí ANO Andrej Babiš, řekl ministerský předseda.

Tvrzením Babiše, který memorandum označil mimo jiné za krádež od ČSSD za bílého dne, Sobotka nepřikládá žádnou váhu. Používá nepravdivé a lživé argumenty, uvedl premiér.

3713123:article:true:true:true

Sobotka ve vystoupení před senátory zopakoval, že první kroky k průzkumu ložisek lithia firmou Geomet, kterou vlastní australská EMH, učinilo ministerstvo životního prostředí za ministrů ODS Pavla Drobila a Tomáše Chalupy a ANO Richarda Brabce. Memorandum, které s EMH podepsal Havlíček, posiluje pozici státu, tvrdí premiér.

Geomet má právo na ložiska na Cínovci do roku 2025, do té doby tam nemůže nikdo jiný pracovat, poznamenal premiér. Pokud by se záležitosti ujal státní podnik Diamo, mohl by provádět průzkum až od roku 2025, uvedl.

Sobotka připomněl, že podle horního práva vytěžená surovina nepatří státu, ale těžaři. Stát tak nemá možnost ovlivnit využití suroviny. Memorandum je podle premiéra možná strategická změna, aby lithium bylo nejen získáváno, ale také zpracováváno v Česku. Dokument je právně nezávazný a nemůže zasahovat do práv, která vznikla v minulosti, dodal.

Vláda dnes odmítla návrh hnutí ANO memorandum zrušit. Přijala usnesení, aby se Havlíček zabýval možnostmi, jak by se stát mohl podílet na těžbě lithia.

sinfin.digital