Vláda Babiše s Okamurou by byla demontáží systému, říká expert. Prezident by tomu měl bránit

Zatím se o tom mluví málo, pro povolební situaci ale bude klíčové, jaký postup zvolí prezident republiky. Bude v jeho zájmu pověřit někoho sestavením vlády co nejdříve? A jak se zachová, pokud první pokus nevyjde a jím jmenovaná vláda nezíská důvěru sněmovny? Zvolí v takovém případě zdržovací taktiku anebo se naopak rozhodne jednat rychle, aby stihl pověřit někoho sestavením vlády ještě před prezidentskými volbami, které se uskuteční v lednu a ve kterých bude hrát o vlastní politickou budoucnost? Nejen o tom jsme hovořili s ústavním právníkem Janem Kyselou.

Pro povolební období bude klíčové, jaký postup zvolí prezident Miloš Zeman. Nyní lze situaci - pokud jde o výsledek voleb - označit za nepřehlednou. Prakticky jedinou jistotou se zdá být vítězství hnutí ANO. Očekáváte, že prezident po volbách pověří předsedu hnutí ANO Andreje Babiše sestavením vlády?

Zdá se mi, že k tomu různá prezidentova vyjádření směřují, pakliže hnutí ANO skutečně vyhraje. Nevíme nicméně, jak vyhraje, jaké budou zisky ostatních stran, jaké budou vůbec v úvahu připadat koalice. To však už není tak úplně starost prezidenta republiky, nýbrž představitelů politických stran. Pro prezidenta republiky by mohl a měl být relevantní faktor případného trestního stíhání Andreje Babiše.

Ovčáček se utrhl ze řetězu. Místo služby dělá ruskou politiku. Komentář Zdeňka Šarapatky

sinfin.digital