Za chyby v kampani pokuty přes půl milionu. Úřad potrestal 18 stran a hnutí

ČTK

lup

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí dal 18 subjektům kandidujícím v říjnových sněmovních volbách pokuty za 600.000 korun. Nedodržely pravidla financování volební kampaně. Uvedl to předseda úřadu Vojtěch Weis. Člen vedení Tomáš Hudeček ČTK řekl, že pokutu 18.000 korun dostal i jeden z krajů za otištění volebního inzerátu v krajském měsíčníku, což zákon neumožňuje.

Úřad u 18 potrestaných stran a hnutí vydal příkazy, kterými je uznal vinnými z nedodržování pravidel financování volební kampaně. Pokutovaní můžou podat odpor do osmi dnů ode dne jejich doručení. Odporem se příkaz ruší a pokračovalo by se ve správním řízení. V případě uznání viny by viníci museli zaplatit i 1000 korun náklady řízení. Nejvyšší pokuta byla pro jeden subjekt 68.000 korun, nejnižší 3000 korun.

Deset stran a hnutí nezveřejnilo na svých internetových stránkách nejpozději tři dny před volbami informace o osobách, které se finančně podílely na kampani. Z toho čtyři subjekty podle Weise ve volbách uspěly a jejich kandidáti byli zvoleni do Sněmovny. Za tyto delikty úřad udělil sankce 405.000 korun.

Topolánek Zemana určitě porazí. Ženy na fotkách viděly, že je rostlý jako topol, říká Horák

sinfin.digital