Zahradil pro INFO.CZ: Koalici s Babišem si nemůžeme dovolit, ODS by to otřáslo

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Do voleb zbývá o něco málo víc než týden a ODS trvá na tom, že do koalice s Andrejem Babišem by nevstoupila. Podle europoslance Jana Zahradila si to strana nemůže dovolit. Příliš nevěří ani v koalici 'všichni proti Babišovi'. „Pokud by to měla být nějaká široká koalice typu antibabiš, tak při předpokládaném vstupu komunistů a pana Okamury nebo Pirátů do sněmovny, tak tu žádnou většinu pro takovou koalici nevidím. Naopak si myslím, že se dočkáme situace, kdy sestavování vlády může trvat měsíce, protože bude v roztříštěné sněmovně možná až devět stran a poskládat z toho cokoliv, co by vydrželo čtyři roky, bude nadlidský úkol. Nemusíme hrát roli obětního beránka v barevné koalici zprava až doleva,“ říká Zahradil v rozhovoru pro INFO.CZ. Jako prezidentský kandidát podle něj přichází v úvahu senátor Jaroslav Kubera. Možnost, že by jiný uchazeč stihl získat podporu, nevidí jako reálnou.

Zahraniční politika nebývá trhákem voleb a zatím to vypadá, že tomu tak bude i v případě těchto sněmovních. Proč to tak je, když to, co se děje za hranicemi České republiky, je důležité a má přímý dopad na vývoj naší země?

Rádi se o zahraniční politice bavíme, ale lidé se podle ní nerozhodují. Mají pocit, že se jich to nedotýká. Letos tu ale přece jen jedna výjimka je a tou je migrační krize, která s názorem veřejnosti pořádně zacvičila. Lidé se zajímají, jaký postoj mají strany ke kvótám a přijímání migrantů. V tomto tématu existuje něco jako národní fronta, protože všechny strany říkají totéž. Tím pádem se ani podle tohoto kritéria nebude ve volbách vybírat.

Okamura jako černý kůň voleb. Je rozhněvaný muž opravdu rebel?

sinfin.digital