„Zneužívání moci ministrem financí“. Babišovy nahrávky bude ve středu mimořádně řešit sněmovna

ČTK, ekb

Příští středu 10. května ve 13:00 se uskuteční mimořádná schůze Sněmovny, která byla svolána z popudu ODS a TOP 09 kvůli údajnému zneužívání médií a dalších institucí šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. Novinářům to dnes řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). O svolání mimořádné schůze požádalo 41 poslanců ODS a TOP 09, podle kterých si skandál zasluhuje vysvětlení.

„Ta schůze by se měla týkat, obecně řečeno, nahrávek, které se objevily ve veřejném prostoru,“ řekl Hamáček. Podle žádosti o svolání schůze se má projednávaný bod jmenovat ´Zneužívání moci ministrem financí Andrejem Babišem vůči nezávislým institucím demokratické společnosti´.

Podle místopředsedkyně klubu ODS Jany Černochové byly podnětem ke svolání schůze nahrávky, na kterých Babiš hovoří s novinářem svého bývalého deníku o materiálech připravovaných na politické rivaly. Babiš kvůli záznamům podal trestní oznámení. Šéf hnutí ANO na nahrávkách diskutuje o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Babiš nahrávky považuje za zmanipulované, podle něj šlo o provokaci ze strany dotyčného novináře.

Za nahrávkami je podle Babiše "agentura z Plzně". Řídí to Chovanec, řekl

sinfin.digital