ANALÝZA: Kdo hraje v senátních volbách o nejvíc? Jsou rizikem pro ČSSD i prezidentské kandidáty

Markéta Žižková

Podzimní volby do Senátu budou důležitým signálem pro všechny politické strany. Některé partaje ale „hrají“ o mnohem více než jiné. Zatímco některé neobhajují v letošním klání žádné senátory, jiné se pokusí „zachovat“ výrazné množství křesel. Největší výzvu představují říjnové volby pro sociální demokracii, která může přijít až o třináct senátorů. Naopak jen získat může hnutí ANO nebo SPD. To jsou ale zároveň i strany, kterým se v Senátu na rozdíl od sněmovny příliš nedaří. Jak mohou volby změnit rozložení sil v horní komoře?

Nejvíc se bojí sociální demokracie

Sociální demokracie si dobře uvědomuje, že právě ona je partají, která může na podzim zažít největší prohru. V současnosti představuje v horní komoře parlamentu se svými dvaceti pěti senátory dominantní sílu. V říjnu by ale pro zachování stavu muselo alespoň obhájit své křeslo třináct z nich (Eva Syková zvolená za soc.dem. navíc přešla v letošním klání do ANO).

Už teď je jisté, že minimálně o jedno křeslo soc.dem. přijde. Současný senátor za Litoměřicko Hassan Mezian se rozhodl do dalšího volebního období nejít a straně se nepodařilo za něj najít náhradu.

Kandidáti SPD z bezpečnostních složek? Láká je řád a rychlá řešení, míní odborníci

sinfin.digital