ČSSD na šikmé ploše: Realita se změnila, musíme se sjednotit, vyzval Hamáček po volebním debaklu

ČTK

luš

Výsledky senátních voleb, ve kterých ČSSD ztratila 12 mandátů, potvrdily podle předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka, že politická realita se změnila a ČSSD už nemá pozici nejsilnější strany na levici. Na tiskové konferenci vyzval spolustraníky, aby se sjednotili. Uvedl, že stále věří, že postupný úspěch je možný. S podobným apelem vystoupí za týden na zasedání širšího vedení strany v Hradci Králové, kde bude ČSSD analyzovat volební prohru. Ze 13 mandátů obhájila ČSSD jen jeden, v obvodu Karviná dnes ve finálním duelu zvítězil Petr Vícha.

Hamáček věří, že pozice ČSSD se časem zlepší. Uvedl, že sociální demokracii nyní čeká zásadní diskuse o dalším směřování, ale věří, že po této diskusi bude sociální demokracie jednotná a semknutá. Řešit vnitřní rozpory na veřejnosti podle něj jen zhoršuje postavení strany. Je přesvědčen, že výsledky působení ČSSD v koaliční vládě s ANO se dostaví, nelze je ale čekat za pár měsíců fungování kabinetu, ve kterém ČSSD sekunduje hnutí ANO.

Poznamenal, že Vícha je velmi populární ve svém obvodu. Do výsledku v dalších čtyřech obvodech, kde se do druhého kola sociální demokraté dostali, se podle něj možná promítla vnitrostranická debata přes média v posledním týdnu. V té souvislosti vyzval k tomu, aby ČSSD své spory řešila uvnitř a semknula se, nevytvářela různá vnitrostranická uskupení. „Jsme jedna sociální demokracie a jako jediná sociální demokracie můžeme přežít,“ konstatoval. Chaos a anarchie není pro ČSSD podle něj dobrá cesta. Na místo toho je třeba soustředit se na prosazování programu, a to ve vládní koalici, míní.

sinfin.digital