Dienstbier navrhoval zásadní změnu senátních voleb. Většina horní komory včetně ČSSD to odmítá

ČTK

lup

Senátorské kluby ČSSD, KDU-ČSL a ODS které zastupují většinu členů horní komory Parlamentu, se staví negativně k návrhu na změnu volebního systému do Senátu. Navrhovaná úprava na jednokolový systém, ve kterém by voliči vybírali víc kandidátů najednou a stanovovali jejich pořadí, by podle nich přinesla příliš komplikovaná pravidla. Někteří senátoři také varují, že by po změně mohl být zvolen senátor, který by nezastupoval preference většiny voličů v daném obvodě.

"Ten australský model je poměrně komplikovaný, a to potvrzuje i to, že se jinde ve světě dále neuplatnil," řekl novinářům předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), podle něhož je klub sociálních demokratů k návrhu svého člena Jiřího Dienstbiera skeptický.

"Mnozí z nás tam vidíme riziko, že ve Sněmovně bude u některých politických subjektů snaha udělat z toho jednokolové volby systémem vítěz bere všechno. To je podle mě naprosto nepřijatelné, protože senátor by měl reprezentovat za svůj obvod nějaký většinový názor, být přijatelný pro většinu," varoval Štěch také před možnými dalšími dopady přechodu od dvoukolového na jednokolový model voleb.

Spisovatel Reiner spojí síly s Žít Brno. Zmocnila se mě obava, že něco zásadního zmizí, vysvětluje

sinfin.digital