Drahoš už plánuje aktivní kariéru v Senátu. Bude jeho šéfem?

Zuzana Štíchová

Senát čeká po víkendových volbách proměna, která se dotkne i nejvyšších pater. V čele horní parlamentní komory nejspíš skončí Milan Štěch z ČSSD. Jako jeho možný nástupce bývá zmiňován Jiří Drahoš, který v prvním kole voleb zaznamenal výjimečný úspěch a byl rovnou zvolen. Jeho případné působení v čele Senátu by přineslo pikantní situace ve vztahu s Hradem a prezidentem Zemanem, informují Blesk Zprávy.

Není mnoho senátorů, kteří byli zvoleni hned v prvním kole. Přesně řečeno jich bylo v české historii jen 12, a to včetně Jiřího Čunka na Vsetínsku a Jiřího Drahoše v Praze 4. A právě o neúspěšném konkurentovi Miloše Zemana v prezidentské volbě se spekuluje coby o novém předsedovi horní parlamentní komory.

„Jiří Drahoš podle mě bude více přijatelný pro některé lidovce jako předseda Senátu než Jiří Čunek, který už má také funkci hejtmana,“ míní například politolog Jan Kubáček. Navíc by to mohlo být i popíchnutí Zemana. „Ten se totiž s předsedou Senátu musí při různých příležitostech potkávat. A ze svého vyzyvatele z prezidentské volby by nemusel mít v této roli velkou radost,“ dodal.

Berlín vyhlásil válku arabským klanům. Policie jim zabavuje auta i domy, možná přijdou i o děti

sinfin.digital