Hilšer pro INFO.CZ: Nejsem princ na bílém koni. Osud země musí řídit hlas občanů

Markéta Žižková

Marek Hilšer, který se zapsal do povědomí lidí jako velké překvapení prezidentské volby, chce získanou popularitu využít v senátních volbách. V prvním kole získal více než 44 procent hlasů. Dále si ale trvá na tom, že lidé nemohou v politice spoléhat na prince na bílém koni. „Není to tak, že by jeden člověk mohl měnit věci. Já podporuji občanskou společnost. Musíme být připraveni na to, že osud země máme řídit my,“ říká Hilšer v rozhovoru pro INFO.CZ. I na půdě horní komory bude pokračovat v kritice premiéra Andreje Babiše nebo prezidenta Miloše Zemana. „Každý monopol moci vede k něčemu špatnému. Proti tomu se samozřejmě vymezuju. Nebudu se vymezovat proti rozumným návrhům, které mohou přicházet,“ tvrdí.

Jak hodnotíte svůj výsledek v prvním kole, kdy jste získal více než 44 procent hlasů?

Mě to samozřejmě potěšilo. Přiznám se, že jsem moc nepřemýšlel o tom, kolik bych mohl mít procent. Věřil jsem tomu, že se dostanu do druhého kola. Silná podpora voličů mě moc těší a zároveň ji vnímám jako velký závazek.

Nedoufal jste, že byste mohl vyhrát už v prvním kole, jako se to podařilo Jiřímu Drahošovi, který získal přes padesát procent?

Bylo by to samozřejmě příjemné, ale jak někdo dobře poznamenal: kdybych vyhrál v prvním kole, tak bych mohl zpychnout. Říkám to samozřejmě trochu s humorem. Že by prošlo už první kolo, jsem nečekal. V obvodě (Praha 2 – pozn. redakce) byli i jiní kvalitní kandidáti. Myslím, že konkurence byla vyšší než v obvodě u pana Drahoše. Nechci to ale nějak srovnávat. Já jsem nečekal ani 44 a skoro půl procenta. Takový zisk považuji za vysoký výsledek.

Rabas: Peníze tečou ke spekulantům, stát lidem způsobí i bankrot. V Senátu se s tím dá bojovat

sinfin.digital