Hrad jim nevyšel, teď zkouší Senát. Jak se Drahošovi, Fischerovi a Hilšerovi daří shánět podporu?

ČTK, raz

Bývalí uchazeči o Pražský hrad shání podporu pro svou účast v senátních volbách. Jiří Drahoš chce voliče oslovit v Praze 4, Pavel Fischer v Praze 12 a Marek Hilšer v Praze 2. Rozhodnut utkat se o Senát je i Jiří Hynek. Region, ve kterém se bude ucházet o hlasy voličů, ale ještě nevybral. Čeká na případnou dohodu s názorově podobnými politickými stranami, řekl ČTK.

Hynek již v únoru avizoval, že se pokusí dostat do Senátu. Konečné rozhodnutí o výběru senátního obvodu chtěl přijmout do května. ČTK nyní řekl, že některá jednání s blízkými politickými stranami oproti jeho očekávání nedopadla. Kde se pokusí voliče oslovit, proto ještě neví. Půjde podle něj o oblast, ze které třeba pochází, žil v ní, nebo v ní třeba sídlí firma, ke které má blízko. "Abych k tomu regionu měl nějaký vztah a mohl mu něco přinést," poznamenal.

Hynek, který na Hrad kandidoval jako člen Realistů, počítal, že se mu podaří dohodnout s dalšími politickými stranami, které prezentují podobné názory, jaké má on. Hledal vzájemnou podporu nebo i domluvu, že v daném regionu proti sobě nebudou kandidovat názorově podobní uchazeči o Senát. To se mu ale zatím vyjednat nepodařilo. Podle Hynka by byla škoda, kdyby se hlasy voličů z podobného politického spektra tříštily. Další politické strany si podle něj "musí uvědomit", že jim může voličskou podporu ubrat a do Senátu se následně nedostane on ani jemu podobný kandidát. Pokud domluvu nezíská, do horní komory se pokusí dostat "sólo".

Drahoš do Senátu: Chybí poučení z chyb a zůstává nekonkrétnost. Komentář M. Žižkové

sinfin.digital