Jediný nový senátor za ANO: Při změně ústavy mi naskakuje červená, vláda musí počítat s těžší pozicí

Markéta Žižková

Hnutí ANO se v senátních volbách podařilo získat pouze jedno křeslo. Jediným novým senátorem se stal Miroslav Adámek na Šumpersku. Vládní strana tak bude mít v horní komoře celkem sedm zástupců a musí se smířit s tím, že zákony se budou kabinetu prosazovat obtížněji. „Vláda se k tomu bude muset postavit čelem a třeba i přizpůsobit předkládání svých návrhů, možná to komunikovat více už v Poslanecké sněmovně, aby návrhy měly šanci na úspěch a šly do Senátu v určité kvalitě,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Adámek. Nesouhlasí ale s názorem Andreje Babiše, že Senát postrádá smysl. „U jakékoliv změny ústavy by mi naskakovalo červené světlo. Myslím, že Senát patří do našeho ústavního pořádku tak, jak ho máme nastaven,“ tvrdí nový senátor.

Co říkáte na své vítězství v druhém kole senátních voleb?

Výsledek pro mě byl překvapující. Už v prvním kole jsem bral jako favorita pana Brože (senátor Zdeněk Brož, KDU – pozn.red.) a říkal jsem si, že někdo z nás dalších pěti kandidátů postoupí z prvního kola. To, jak dopadlo první kolo (Adámek získal 29 % hlasů a zvítězil v prvním kole – pozn.red.), pro mě bylo šokem. Ale samozřejmě člověk s tím musí počítat.

Před druhým kolem jsme začínali od nuly. Brali jsme to tak, že jsme na startovní čáře a voliči si budou vybírat už jen mezi dvěma kandidáty.

Nový senátor Tecl pro INFO.CZ: Chci jednoduché zákony, Senát je jako životní pojistka

sinfin.digital