Kandidáti SPD z bezpečnostních složek? Láká je řád a rychlá řešení, míní odborníci

Markéta Žižková

Rychlý pohled na kandidátku SPD Tomia Okamury do senátních voleb ukazuje, že za partaj jde do klání o horní komoru parlamentu řada lidí spojených s bezpečnostními složkami nebo „autoritativně vedenými“ institucemi. Na listině figuruje bývalý ředitel Vězeňské služby, voják v záloze, veterán zahraničních misí, strážník nebo bývalý šéf Bohnické psychiatrické léčebny. Co podobné osobností typy láká zrovna na straně, o které ministerstvo vnitra uvádí, že převzalo agendu extrémní pravice? Podle odborníků za tím může být inklinace rázně řešit problémy a touha po autoritách.

Psycholog Dalibor Špok připomíná v této souvislosti sociologa Theodora Adorna a jeho definici „autoritářské osobnosti“. V období po 2. světové válce vysvětloval za pomoci této teorie inklinaci lidí k fašismu na základě jejich osobnosti.

„Lidem, kteří skórují vysoko v takzvané F-škále, jsou společné mnohé vlastnosti jako orientace na silného vůdce, silná konformita s tradičními sociálními normami, autoritářská agresivita - tedy tendence chovat se agresivně ke všem, kdo neodpovídají těmto konvencím, velebení síly a řádku, minimální orientace na vlastní introspekci a nezávislost myšlení a podobně. Autoritářská osobnost je samozřejmě důsledkem výchovy, rodinného prostředí, ale i širšího vlivu osobních zkušeností a subkultury, ve které člověk pobývá,“ vysvětluje Špok pro INFO.CZ.

Jednoduchá nabídku řádu

A právě tento typ osobností podle něj může přitahovat jednoduchá nabídka Okamurovy SPD. „Zároveň určitá prostředí a povolání, která odpovídají tomuto osobnostnímu nastavení, jsou pro tyto lidí velmi lákavá. Jsou to právě prostředí s pevným řádem, hierarchií, nutností bez diskuzí poslouchat nadřízeného a naopak moci i silou prosazovat požadavky po těch "níže postavených". Mezi taková povolání rozhodně patří práce v bezpečnostních složkách, armádě, policii a podobně,“ vysvětluje psycholog profesní zaměření některých kandidátů SPD.

ANALÝZA: Končí vliv SPD ve sněmovně? Záleží, za co vymění ČSSD s Babišem ministra zahraničí

sinfin.digital