Komentář: Bumerang Džordžíno se vrátil v plné parádě aneb Proč si zasloužíme Paroubkův deníček

Petr Holec

Bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek se nám vrací jak bumerang. Vždycky už se zdá, že nadobro zmizel, on se ale znovu vynoří. Teď se velký bavič objevil opět v plné parádě, jak jsme ho znali v jeho pozdním období. V Ostravě urputně kandiduje do Senátu, v Praze na něj exmanželka Petra žaluje nelegální milionové příjmy a ve vazbě sedí jeho někdejší ústecký velrybář Tomáš Horáček. Kdo z nás to má?

Je to připomínka zlaté éry velkého Džordžína Paroubka a vlastně i vysvětlení dnešní politické situace. Stamiliony tehdy tekly do volební kampaně stejně velkoryse jako laciné pivo na předvolebních mítincích, manželka Petra nakupovala na Oxford Street a Horáček lovil pro Paroubkova ústeckého kmotra Petra Bendu nejen černé partajní duše. A křty expremiérových knih, co samozřejmě nikdo nekupoval, přesto ale byly bestsellery, následovaly i konflikty, které končily vraždou.

Paroubek tehdy rád chodil v růžovém a růžové politické období to fakt bylo. A vlastně nikdy neskončilo. Benda teď znovu financuje jeho volební kampaň v Ostravě a expremiér se stále neúspěšně dobývá do ČSSD, ze které odešel po fiasku ve volbách v roce 2010. Ty započaly pád dvou velkých politických stran, jež se dvacet let střídaly u moci, klidně až na 7 procent – a taky raketový nástup nových politických hnutí. A právě velké trio Paroubek, Paroubková a Horáček nejlíp ukazuje, proč.

Turecký režim je hnusný, propad měny může spustit další migrační vlnu, říká Kechlibar

sinfin.digital