Lidovci budou hledat nového šéfa, Bělobrádek vyklízí scénu. Ve volbách ho převálcoval Červíček

ČTK

luš

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na březnovém sjezdu strany už nebude kandidovat do čela lidovců. Ve vrcholné lidovecké funkci skončí bez ohledu na výsledek senátních voleb, v nichž kandiduje na Náchodsku. Dnes to oznámil novinářům během jednání celostátní konference KDU-ČSL, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy. Bělobrádek dnes zároveň neuspěl v senátních volbách. Ve druhém kole ho porazil kandidát ODS a bývalý policejní prezident Martin Červíček.

Bělobrádek uvedl, že delegátům celostátní konference sdělil své rozhodnutí ještě před začátkem sčítání hlasů v senátních volbách. S jejich výsledkem odchod z čela KDU-ČSL nespojuje. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že po osmi letech svého předsednictví cítí, že lidovci potřebují nový impuls.

„Vím, že po těch osmi letech člověk už nepřináší tolik energie a nových přístupů, jak by měl, takže si myslím, že straně prospěje, pokud bude nový předseda,“ řekl Bělobrádek. Připomněl, že za několik týdnů překoná délku předsednictví Josefa Luxe a stane se nejdéle sloužící polistopadovým předsedou lidovců.

Senátní volby jako bod obratu: Babišovo ANO míří do izolace. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital