Manažerské pojetí politice škodí. Chci hájit jiný pohled než ANO, KSČM a SPD, říká rektor Bek

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek se dle svých slov rozhodl pro politické angažmá po loňských sněmovních volbách, ve kterých obdržela většinu hlasů nepsaná aliance hnutí ANO, KSČM a SPD. „Chci hájit jiný pohled na politiku a společnost, než tyto tři subjekty,“ říká před nadcházejícími senátními volbami v rozhovoru pro INFO.CZ. Andrej Babiš podle něj zapomíná, že v demokracii má většina dbát práv menšin, tudíž bychom podle Beka neměli preferovat systém, kde vítěz bere všechno. „Babišův model vládnutí zkrátka klade příliš velký důraz na manažerské pojetí, které si přinesl z byznysu, politice ale škodí. Jsem přesvědčený o tom, že se prostě veřejná sféra nedá řídit jako firma,“ vysvětluje.

Minulý týden jsem hovořil s vašim protikandidátem Jaromírem Ostrým, který se o hlasy voličů uchází na kandidátce hnutí ANO. Mimo jiné spekuloval, zda na kampaň čerpáte dovolenou. Tudíž se na úvod ptám, zda čerpáte dovolenou?

Ano, čerpám dovolenou. Do práce jsem chodil po čas dovolené i celé léto, věděl jsem samozřejmě, že na podzim si kampaň vyžádá hodně času. Navíc nejsem opravdu tak hloupý, abych dělal kampaň v pracovní době. Je to spíše naopak. I teď, když čerpám dovolenou, tak se musím prakticky každý den věnovat i práci a řešit věci, ve kterých jsem nezastupitelný.

A co jste říkal na Ostrého kritiku novináře Erika Taberyho, který se vás měl údajně v Respektu zastat. Ostrý poukazoval, že je členem Správní rady Masarykovy univerzity, podle něj se tudíž v daný moment octl ve střetu zájmů…

V tomto případě je důležité vědět, že šéfredaktor Erik Tabery je jedním z členů naší Správní rady, což je orgán, který jmenuje ministr školství a jehož členové za svou práci nejsou honorováni. A my jsme se ve shodě s ministerstvem školství vždy snažili o to, aby Správní rada zachovávala politickou neutralitu tím, že v ní budou zastoupeny všechny relevantní politické a názorové proudy. Tudíž tam není jen Erik Tabery, který v ní reprezentuje novinářskou obec a jakousi liberální perspektivu.

Za Babiše se nestydím a ve střetu zájmů nejsem, podívejte se na Beka, říká Ostrý

sinfin.digital