Největší senátní bitvy mimo Prahu: Paroubkův comeback, „neporazitelní“ a žádná nuda v Brně

Podzimní volby do Senátu v sedmadvaceti obvodech nabídnou nejeden zajímavý souboj. Politický analytik INFO.CZ Vratislav Dostál z nich vybral pět nejpoutavějších mimo Prahu, které se budeme věnovat v dalších textech. V Teplicích už zase obhajuje mandát „legenda“ ODS Jaroslav Kubera, v Náchodě jde do voleb předseda lidovců Pavel Bělobrádek, v Brně chce uspět rektor MU Mikuláš Bek, ve Vsetíně jako vždycky Jiří Čunek a možná vůbec nejpozoruhodnější bitva nás čeká v Ostravě. Údajně tam již koluje vtip, který hovoří za vše: Jaký festival má Jiří Paroubek nejradši? Colours of Ostrava, Pražské jaro, anebo CzechTek?

S koncem července vypršel termín pro podání kandidátních listin pro podzimní senátní a komunální volby. Na zevrubné analýzy je zatím brzo, přesto jsme se pokusili zmapovat rozložení sil v pěti nejzajímavějších mimopražských senátních obvodech. K těm ostatním, včetně těch z české metropole, které tradičně poutají největší pozornost novinářů, se budeme průběžně vracet. Ze všeho nejdřív je ale potřeba učinit několik základních poznámek. Senátní volby jsou totiž v mnoha ohledech atypické.

Předně: stejně jako prezidentské jsou i ty do horní parlamentní komory dvoukolovou většinovou volbou. Jde o systém, který má tendenci zvýhodňovat konsensuální typy politiků. Naopak znevýhodňuje ty kandidáty, kteří jsou sice schopni mobilizovat své pevné a třeba i relativně velké jádro voličů, avšak zároveň odrazují všechny ostatní, což se jim ve druhém kole zpravidla vymstí. S tím souvisí druhá okolnost: především ve středu a napravo od něj je česká politika v posledních letech značně roztříštěná. Klíčovým předpokladem úspěchu napravo situovaných kandidátů tedy bude schopnost integrovat podporu příslušných politických formací.

Hamáček neměl jezdit na dovolenou. V kauze H-System ČSSD vyklidila terén, míní Škromach

sinfin.digital