Nový senátor Tecl pro INFO.CZ: Chci jednoduché zákony, Senát je jako životní pojistka

Markéta Žižková

Havlíčkobrodský starosta Jan Tecl (ODS) získal v senátních volbách šedesát pět procent hlasů a porazil tak současného lidoveckého senátora a exministra Daniela Hermana. I v horní komoře se chce věnovat veřejné správě. Zákony obecně by podle něj měly být co nejjednodušší. „Senátor je strážce dobrých zákonů, čili bych chtěl, aby zákony, které půjdou z Parlamentu České republiky, nebyly zákony, které budou obsahovat další nařízení, příkazy, regulace, zákazy… Naopak bych chtěl, aby byly jednodušší, pochopitelnější a lidem spíše usnadňovaly život, než jim ho ztěžovaly,“ říká Tecl v rozhovoru pro INFO.CZ. Jak chce v horní komoře podpořit venkov a která strana by měla získat post předsedy? Více v rozhovoru. INFO.CZ v příštích dnech přinese rozhovory i s dalšími novými tvářemi Senátu.

V druhém kole jste získal zhruba 65 procent hlasů a porazil tak současného lidoveckého senátora Daniela Hermana (KDU-ČSL). Co na to říkáte?

Na prvním místě musí zaznít pochvala všem, kteří mě volili. Vážím si toho. Neočekával jsem, že budu mít tak velkou podporu.

Zmiňoval jste, že porážka senátora Hermana může být daná tím, že on osobně nepochází z regionu. Vy jste jako starosta Havlíčkova Brodu znám na místní úrovni. Převážila komunální známost nad tou celostátní?

Je to skutečně tak. Náš senátní obvod Chrudim ještě neměl svého senátora, který by pocházel z tohoto regionu. Myslím si, že je to jedna z významných okolností, která ve finále rozhodla o tom, že byl zvolen „domácí“.

Politolog Jelínek: Babiš to bude mít v Senátu těžší, Kubera nebo Čunek předsedou nebudou

sinfin.digital