Okamura pro INFO.CZ: Vzorem je mi papež František. Nejsem Tomio, nestraším s migrací

Markéta Žižková

Hayato Okamura, starší bratr šéfa SPD, kandiduje za lidovce do Senátu v jednom z pražských volebních obvodů. Jak sám říká, je určitým symbolem už kvůli svému sourozenci Tomiovi. Jeho přístup k politice se ale diametrálně liší. Oslovit prý dokáže i různé skupiny. „Pro mě to těžké není, protože mně záleží na člověku jako takovém, na osobní situaci každého člověka, tak jak je to například u papeže Františka, který oslovuje lidi nehledě na jejich náboženské přesvědčení nebo ateismus s obrovským přesahem mimo církev,“ říká politik v rozhovoru pro INFO.CZ. „Většina lidí už jasně zaznamenává, že jsem odlišný od Tomia, že mám úplně jiný politický názor. Oceňují moje pozitivní poselství. Já nešířím strach jako někteří populističtí politici. Nevyužívám tématu migrace k tomu, abych lidi strašil a pak takovým laciným, podlým způsobem sklízel jejich hlasy,“ dodává.

Při zahájení lidovecké kampaně do senátních voleb jste uvedl, že jste jakýmsi symbolem, protože jste bratrem Tomia Okamury. Chcete toho přímo využít?

Není to tak, že bych chtěl něčeho využít. To, že jsem Hayato Josef Okamura, nejstarší z nás tří bratrů, ale lidi oslovuje. Dotýká se jich, že mám naprosto odlišný politický názor než Tomio. Na rozdíl od něj názor realistický, ale proevropský, prozápadní a nepopulistický, demokratický.

Já jsem ve svém životě s manželkou vychoval pět dětí. Nedávno jsme doopatrovali své staré nemocné rodiče. O životě tedy něco vím. Stojím blízko lidem. I nyní během předvolební kampaně se snažím prakticky každý den stýkat s občany rozlehlého volebního obvodu Praha 8 a okolí.

Komentář: Bumerang Džordžíno se vrátil v plné parádě aneb Proč si zasloužíme Paroubkův deníček

sinfin.digital