Outlý pro INFO.CZ: Kontrolu senátních voleb komplikují ty komunální. Nad těmi dohled nemáme

Markéta Žižková

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran už má za sebou kontrolu sněmovních i prezidentských voleb. V příštích měsících se zaměří na ty senátní. Práci mu bude komplikovat fakt, že ve stejnou dobu poběží komunální volby, nad nimiž ale žádný dohled úřad nemá. „To je možná ta největší komplikace senátních voleb. Volební zákon pro senátní volby říká, že jakákoliv propagace politické strany nebo kandidáta je volební kampaní. Pokud by úřad chtěl zákon vykládat doslovně, tak by i komunální kampaň musel počítat do limitu pro senátní volby, protože i to je vlastně propagace,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ člen úřadu Jan Outlý. Hrozí „tajní dárci“ jako v případě kampaně Miloše Zemana? A co mu vadí na tom, že si neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer založil ad hoc stranu pro senátní volby?

Od posledního červencového dne je jasno o složení kandidátek do senátních voleb. Co budete jako úřad v příštích týdnech kontrolovat?

V nejbližších dnech bychom měli obdržet od pověřených obecních úřadů informace o tom, jaké kandidátky byly v senátních volbách vůbec podány. Následně budeme kontrolovat, zda všechny volební strany, koalice a nezávislí kandidáti mají zřízený transparentní účet a zde ho oznámili úřadu.

5 zajímavostí podzimních voleb: Peníze z internetu nebo změny na poslední chvíli

sinfin.digital