Politolog Jelínek: Babiš to bude mít v Senátu těžší, Kubera nebo Čunek předsedou nebudou

Markéta Žižková

Po víkendu, kdy se konalo druhé kolo senátních voleb, je jasné, že politické síly v horní komoře se přeskupují. Zda bude nejsilnějším klubem STAN, ODS nebo lidovci, nakonec rozhodnou nezařazení kandidáti. Už nyní je ale podle politologa Lukáše Jelínka jasné, že předsedou Senátu bude osobnost, na níž se dokážou všechny partaje shodnout, tedy nikdo kontroverzní. „Nový předseda Senátu bude přinejmenším mediálním kritikem prezidenta. Mě by jen mrzelo, kdyby toto měl být celý program některého z kandidátů. Nemyslím si, že by hlavní rolí předsedy Senátu mělo být vymezování se vůči prezidentovi. Pokud kritiku přinese čas a běh politických událostí, tak to je přirozené, ale neměl by jít do této funkce někdo s cílem být soupeřem Miloše Zemana,“ říká Jelínek v rozhovoru pro INFO.CZ.

Co budou výsledky víkendových voleb znamenat pro rozložení sil v Senátu?

Rozhodně se v Senátu posílí opozice proti Babišově vládě a vůči jeho většině v Poslanecké sněmovně. Předpokládám, že strany, které v senátních volbách uspěly, ať už ODS nebo STAN, se budou snažit mnohem více pracovat se Senátem jako s platformou pro prosazení svých názorů na veřejnosti tak, aby si vytvořily lepší předpoklady pro úspěch i v dalších volbách: evropských nebo sněmovních.

Jak to bude v praxi vypadat? Půjde o zákonodárnou aktivitu senátorů nebo spíše kritické posuzování zákonů, které přichází ze Sněmovny?

Myslím si, že půjde o obojí. Bude nyní složitější prosazovat vládní návrhy zákonů v Senátu. Ministři už budou třeba muset skutečně chodit do Senátu, a ne hledat každou možnou příležitost, jak se z těchto jednání omluvit.

„Dopadli jsme mizerně, Senát prostě neumíme,“ posteskl si Babiš. Změnil by volební systém

sinfin.digital