Prchala před válkou, zachránila popálenou Natálku. Chci pomáhat i jinak, říká Crkvenjaš

Ostravské volby do Senátu patří letos mezi ty nejsledovanější. Avšak zatímco se většina médií věnuje peripetiím expředsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka s několika ztracenými miliony korun, politický reportér INFO.CZ Vratislav Dostál mluvil s jednou z jeho protikandidátek. Zdenka Němečková Crkvenjaš má za sebou poutavý životní příběh: zažila válečný konflikt v bývalé Jugoslávii, ví tedy, jaké je to opustit kvůli válce domov. Vedla také tým lékařů, který v roce 2009 zachránil popálenou Natálku z Vítkova. Dodnes je přednostka ostravského popáleninového centra. „Chodí za mnou sice lidé se svými zdravotními problémy, svěřují se mi ale také s tím, čemu všemu v životě čelí. Hovoří o problémech, které tady většinou nikdo neřeší. Rozhodla jsem se tedy pomoct i v této oblasti,“ odpovídá na otázku, proč se rozhodla kandidovat do Senátu.

Kdy a proč jste se rozhodla pro politické angažmá? Co vás k tomu vedlo?

Angažovala jsem se již v komunální politice, v letech 2010 až 2014 jsem byla v ostravském zastupitelstvu. Úplným politickým nováčkem tedy nejsem. Pokud jde o mou kandidaturu do Senátu, je to prosté. Chodí za mnou sice lidé se svými zdravotními problémy, svěřují se mi ale také s tím, čemu všemu v životě čelí. Hovoří o problémech, které tady většinou nikdo neřeší. Rozhodla jsem se tedy pomoct i v této oblasti.

Ostravsko je bezesporu v mnoha ohledech specifický region. Jaká je vaše ambice, pokud jde o prosazování témat a opatření, která tady mohou situaci zlepšit?

Určitě to není tak, že pokud uspěji, zmizím do Prahy a šest let o mně v Ostravě nikdo neuslyší.

Ostrava se propadá. Stačí se podívat na Katovice nebo Brno, říká lídr ODS Nytra

sinfin.digital